BLOB 4MOMS.GR – 4moms meets Katerina Topouzoglou / whoever speaks with Katerina thinks that she lives only in the underwater world

Posted by: ADMIN Comments: 0

Οποιος βλέπει την Κατερίνα Τοπούζογλου να μιλά για τη θάλασσα, νομίζει ότι παρακολουθεί μια… γυναίκα η οποία ζει στο βυθό της θάλασσας! Ενα σταθερό χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό της, ιδιαίτερα εκδηλωτική και ευγενική,ένα κορίτσι που αξίζει να γνωρίσεις καλύτερα, πρώτα απ’ όλα για το ήθος της και στην συνέχεια για το ταλέντο που διαθέτει να εξημερώνει ακόμα και καρχαρίες!!

Το 4moms.gr συνάντησε την πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής Κατερίνα Τοπούζογλου ή αλλιώς το Κατερινάκι μας και μιλήσαμε για θάλασσα,για υποβρύχια ακοποβολή,καρχαρίες και άλλα πολλά!!

Δείτε το:

1.Σε μάθαμε μέσα απο την τηλεόραση και το μόντελινγκ,πως και έγινε αυτή η “στροφή”στη ζωή σου;

Εξ αρχής γνώριζα ότι η ενασχόληση μου με την τηλεόραση δε θα κρατήσει πολύ, γι᾽αυτό το λόγο ταυτόχρονα έκανα σπουδές ώστε να είμαι έτοιμη να μεταπηδήσω στο επόμενο επαγγελματικό κομμάτι που είναι μέχρι τώρα το real estate

2.Στον βυθό βρίσκεις την ευτυχία;

Ο βυθός και η θάλασσα γενικότερα είναι το σπίτι μου, το μέρος όπου χαλαρώνω, ηρεμώ και ξεχνάω τα πάντα.

3.Ποιά η σχέση σου με τους καρχαρίες;

Τους καρχαρίες τους λατρεύω, είναι πλάσματα τόσο τέλεια πλασμένα που πραγματικά λυπάμαι για την τόσο μεγάλη επίθεση που δέχονται από το ανθρώπινο είδος. Οι καρχαρίες είναι στην κορυφή της αλυσίδας στο θαλάσσιο περιβάλλον και κρατάνε τις ισορροπίες, είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος τους στο οικοσύστημα γι᾽αυτό και είναι προστατευόμενα είδη τα περισσότερα.

4.Τι είδους ενημέρωση έχεις ξεκινήσει και κάνεις στα σχολεία;

Κάνω σεμινάρια σε σχολεία, συλλόγους, οργανισμούς κλπ που έχουν να κάνουν με την προστασία των καρχαριών και του θαλάσσιου οικοσυστήματος από τον παγκόσμιο οργανισμό της Project Aware της PADI όπου είμαι εκπαιδεύτρια. Πολλές φορές οργανώνουμε προαιρετικά με το σεμινάριο και καθαρισμούς παραλιών όπου εγώ καθαρίζω υποβρυχίως μια περιοχή και τα παιδιά με βοηθάνε από τη στεριά. Όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια λαμβάνουν και επίσημο δίπλωμα από την Project Aware.

5.Τα παιδιά ανταποκρίνονται;Τους αρέσει;

Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ θετικά και ειδικά με τους καθαρισμούς ενθουσιάζονται, ειδικά όταν ανελκύω από το βυθό κάποιο περίεργο σκουπίδι, όπως λάστιχα, ρόδες, κούτες, περίεργα ξύλινα αντικείμενα, ακόμα και ένα μηχανάκι έχουμε ανασύρει από την άμμο.
Το αγαπημένο μου κομμάτι κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που κάνω στα σχολεία ειναι όταν οι μαθητές μικρής ηλικίας έχουν απορίες, με έχουν ρωτήσει μέχρι και αν έχω φάλαινα για κατοικίδιο και απογοητευτηκαν όταν τους έδειξα απλώς το σκυλάκι μου.

6.Είσαι πρωταθλήτρια της υποβρύχιας σκοποβολής και πρόσφατα πήρες ένα χρυσό και δυο ασημένια μετάλλια στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαικό πρωτάθλημα στην Ιταλία, ένα άθλημα που δεν είναι ευρέως γνωστό,θες να μας πεις δυο λόγια γι΄αυτό;

Η υποβρύχια σκοποβολή είναι άθλημα πισίνας, ανήκει στην ΕΟΥΔΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρυχίων Δραστηριοτήτων και Αθλητικής Αλιείας) από το 2012, αλλα ο πρώτος αγωνας στην Ελλάδα είχε γίνει το 1989. Ασχολούμαι με αυτό το άθλημα από το 2010, μου αρέσει γιατί είναι δυναμικό, απαιτεί συγκέντρωση, πειθαρχία, πολλαπλές ικανότητες, ιδιαίτερες απνεϊστικές ικανότητες από τον αθλητή, προσαρμοστικότητα στο υποβρύχιο περιβάλλον και υδροβιότητα. Φέτος για πρώτη φορά πήγαμε ανέλπιστα καλά στο παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, η Ελλάδα πήρε αρκετά μετάλλια παρόλο που σαν εθνική ομάδα η πρόσβαση μας σε πισίνες είναι περιορισμένη.
Τα αγωνίσματα είναι 4: η ακρίβεια (στατική σκοποβολή σε άπνοια, σύνολο 10 βολές), το biathlon (υποβρύχια πορεία 10μ μετ᾽επιστροφής υποβρυχίως σε άπνοια, 5 βολές που προσμετράται και ο χρόνος), το super biathlon (15μ υποβρύχια πορεία μετ᾽επιστροφής σε άπνοια, 3 βολές υποβρυχίως που προσμετράται και ο χρόνος και η ακρίβεια) και η σκυταλοδρομία (ομαδικό αγώνισμα 3 ατόμων, υποβρύχια πορεία 10 μέτρων μετ᾽επιστροφής σε άπνοια, 3 βολές ο κάθε αθλητής, σύνολο 9 δηλαδή όπου προσμετράται ο χρόνος και η ακρίβεια των βολών). Οι στόχοι είναι παραπλήσιοι των στόχων της σκοποβολής επιφανείας, απλώς είναι από αδιάβροχο υλικό και το βέλος απλώς αφήνει ένα αποτύπωμα στο στόχο.
Η υποβρύχια σκοποβολή είναι ένα άθλημα που με έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια και νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια που μπορώ και εκπροσωπώ την Ελλάδα στο εξωτερικό ως αθλήτρια της Εθνικής ομάδας.

7.Ψηφίστηκες απο το Αμερικανικό περιοδικό Spearing μέσα στις δέκα καλύτερες ψαροκυνηγούς στον κόσμο,τι σημαίνει αυτό για σένα;

Τα θηράματα στην Αμερική είναι πολύ πιο εύκολα, σε ρηχά νερά και αρκετά πιο μεγάλα. Αυτό που εντυπωσίασε τους κριτές του περιδικού ήταν όχι μόνο ότι βγάζω θηράματα στη Μεσόγειο, αλλά και ότι τα χαρίζω σε συσσίτια και απόρους. Για μένα είναι μεγάλη τιμή αυτή και αναγνὠριση. Το ψαροτούφεκο είναι ο μοναδικός τρόπος επιλεκτικής αλιείας, που σημαίνει ότι επιλέγουμε το θήραμα και αποφεύγουμε την καταστροφή του βυθού, όπως πχ μπορεί να γίνει με μια τράτα ή με τα παραγάδια.

8.Καθαρές ακτές,καθαρές θάλασσες,τι κάνεις εσύ γι΄αυτό και πόσο σε αφορά;

Οργανώνω πολύ συχνά υποβρύχιους καθαρισμούς και καθαρισμούς παραλιών αλλά ούτως ή άλλως σαν άνθρωπος μου αρέσει η καθαριότητα και με στεναχωρεί να βλέπω σκουπίδια στους δρόμους, πόσο μάλλον μέσα στο υποβρύχιο σπίτι μου. Σχεδόν κάθε φορά που είμαι στη θάλασσα βγάζω και μια σακούλα σκουπίδια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει πως ότι πετάει στη θάλασσα θα του έρθει σύντομα στο πιάτο. Για μένα είναι καθαρά μια κίνηση ευγνωμοσύνης απέναντι στο θαλάσσιο οικοσύστημα, προσπάθω να κρατάω το περιβάλλον καθαρό για όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα που με γεμίζει όταν το επισκέπτομαι.

9.Βυθός ή ξηρά τι διαλέγεις;

Μακάρι να είχα λέπια και να μη χρειαζόταν να ζω καθόλου στην ξηρά… Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη όταν είμαι στη θάλασσα περιτριγυρισμένη από καρχαρίες.

πηγή: http://www.4moms.gr/2017-03-09/4moms-sinanta-tin-katerina-topouzoglou/

Share this post

Share this post